Wat kan je met een webinar?

Laten we beginnen bij het begin;

Wat is een webinar?

Een webinar is een seminar die je online bijwoont, dat is het ‘web’ gedeelte. Een webinar wordt ook wel eens een livestream genoemd en alhoewel een webinar wel een livestream is is niet elke livestream een webinar. Zo kan je je autoritje naar het strand livestreamen, maar dat maakt het geen online seminar. Bij een webinar draait het echt over kennisoverdracht.

Het zal je daarom niet verbazen dat een webinar veel eigenschappen deelt met een seminar. Zo zijn de meest voorkomende zaken waarvoor een webinar wordt ingezet om;

  • een onderwerp uitleggen doormiddel van een presentatie.
  • een debat of tafelgesprek voeren over een onderwerp.
  • je kan praktijkvoorbeelden of proefjes laten zien.

Heeft een webinar nog voordelen ten opzichte van een seminar?

Jazeker! Omdat je een webinar digitaal bijwoont hoef je niet naar een fysieke locatie. Dat is beter voor het milieu en dat scheelt jou reistijd en kosten. En dat betekend ook dat je webinars van over de hele wereld kan volgen zonder je luie stoel te verlaten.
Daarnaast worden webinars meestal standaard opgenomen en kan je ze op elk gewenst moment terug kijken. Soms zelf jaren na de daadwerkelijke uitzenddag.

Wat zijn dan de nadelen van een webinar?

Omdat men niet fysiek aanwezig is bij een webinar blijkt uit onderzoek(*) dat deelnemers sneller hun aandacht verliezen. 75% van de kijkers let na 15min al niet volledig meer op en na driekwartier ben je nagenoeg je hele publiek kwijt. Althans als je je webinar hetzelfde inzicht als dat je een seminar zou inrichten. Er zijn namelijk allemaal trucjes waarmee je de aandacht van je kijkers er bij kan houden. In het Engels vaak engagement genoemd. Let op de volgende punten;

  • Houd het zo kort mogelijk.
  • Bedenk een boeiend verhaal.
  • Verras je kijker met nieuwe inzichten.
  • Maak je verhaal visueel aantrekkelijk met foto’s en video’s.
  • Geef de kijker de mogelijkheid om te participeren (denk aan een poll of Q&A)

Gebruik je een visueel presentatiemiddel zoals Power Point? Dan kan je veel van de bovengenoemde punten kan je verwerken in deze presentatie. Hoe je dat doet lees je hier.